40 درصد تولید علم کشور با دریافت 12 درصد اعتبار پژوهشی/ دلایل افت پژوهش در دو سال اخیر
به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر سید حسن هاشمی در چهاردهمین جشنواره پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، افزود: پژوهش در علوم پزشکی طی دو دهه گذشته پیشرفت چشمگیر و افتخار آمیزی داشته است ولی آثار این پژوهش ها در زندگی مردم چندان نمایان نیست و از این رو باید محور پژوهش ها کاربردی بودن آنها باشد و نیاز است تغییراتی در شکل پژوهش ها به وجود بیاوریم.
وی افزود: در برخی زمینه ها همچون اعتیاد، تصادفات، بیوتکنولوژی و نانو، پژوهش های کاربردی خوبی انجام شده است که باید الگوی زمینه های دیگر پژوهش علوم پزشکی قرار گیرد.
وزیر بهداشت اهمیت پژوهش های فناورانه را مورد اشاره قرار داد و گفت: باید به مرحله ای برسیم که احساس کنیم پژوهش، نیازهای امروز ما را مرتفع می کند. عرصه دارو و تجهیزات پزشکی بیش از سایر حوزه ها به تحقیقات فناورانه نیازمند است.
هاشمی خاطرنشان کرد: در کشورهای توسعه یافته بودجه های پژوهش صرف پژوهش های کاربردی در عرصه سلامت می شود و این الگو در کشور ما نیز باید اجرا شود.
وی افزود: پژوهش ها همچنین پاسخگوی سئوالات و نیازهای سیاستگزاران و مدیران عرصه سلامت باشند. امروزه در عرصه بالین و بیمارستان ها و حتی کمیسیون های دولت، مجلس و سایر نهادهای تصمیم ساز سئوالات زیادی وجود دارد که حوزه پژوهش باید به آنها پاسخ بدهد. گاهی می بینیم قانون و مقرراتی وضع می شود که بعد از گذشت چند سال نواقص خود را نشان می دهد که این امر نشانگر ضعف در پژوهش نسبت به آن موضوع بوده است.
وزیر بهداشت گفت: اگر دستگاه اجرایی کشور در عرصه سلامت بخواهد برای سال های آینده نیز در همان ریل قبلی حرکت کند سال های آینده با بحران های جدی مواجه خواهد شد. امروزه باید به عمق و محتوای پژوهش ها بیش از کمیت تکیه کنیم هرچند نیم نگاهی به کمیت نیز باید داشته باشیم زیرا ارائه آمار و ارقام در این زمینه و کسب رتبه های بالا در بین کشورها روحیه خوداتکایی و غرور را در مردم تقویت می کند.
وی با اظهار تاسف از اینکه کشور در دو سال گذشته دچار افت پژوهش شده است، گفت: البته این افت در حوزه علوم پزشکی به دلیل نمایه شدن نشریات علمی در نمایه های بین المللی طی سال های اخیر، کمتر از سایر حوزه ها بوده است.
هاشمی در توضیح دلایل این افت، گفت: این افت ناشی از سیاست هایی است که در 5 سال گذشته اتخاذ شده است و نشان می دهد که در تصمیم سازی ها باید دقت بیشتری کنیم زیرا نتایج سیاستگزاری های ما در بازه زمانی 3 تا 5 سال آینده خود را نشان خواهد داد.
وی یادآور شد: پژوهش در علوم پزشکی دو محور دارد یکی اینکه نتایج ان در زندگی روزمره مردم نمایان شود و دیگر اینکه هزینه های این عرصه باید از قالب فعلی خارج شده و نظم و نسق پیدا کند.
وزیر بهداشت گفت: مدیران ما باید تحت تاثیر پژوهش های سامان یافته همیشه ذخیره ای از آمار و ارقام و مشاهدات پژوهشی پیش روی خود داشته باشند تا در تصمیم گیری ها دچار اشتباه نشوند زیرا نتایج اشتباهات آنان در سلامت مردم اثر منفی خواهد داشت.
پایگاه جامع علوم اطلاعات،منبع خبر:مهر-دانش و فناوری