صالحی: کشتی آسیب دیده نشر را با کمک همه ناشران نجات می‌دهیم


به گزارش خبرنگار مهر، چهارمین نشست هم‌اندیشی تشکل‌های نشر با مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شب سه‌شنبه 28 آبان با حضور سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی این وزارتخانه و روسا و مسئولان اتحادیه‌های ناشران و کتابفروشان تهران، شرکت تعاونی ناشران و کتابفروشان تهران، انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان، انجمن فرهنگی ناشران بین‌الملل ایرانیان، انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی، انجمن ناشران الکترونیک، انجمن زنان ناشر و انجمن اسلامی ناشران، در محل تالار آبگینه در تهران برگزار شد.


سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از شنیدن سخنان مبسوط نمایندگان تشکل‌های مختلف نشر در این هم‌اندیشی، گفت: اگر کتاب را نمایه خلاقیت یک ملت بدانیم و بخواهیم اوج و فرودهای آن را به عنوان یک معیار تعریف کنیم، طبیعتاً ناشران نمایانگر این خلاقیت هستند.


وی با اشاره به نشست خبری دو روز پیش خود گفت: نگاهی که اکنون وجود دارد این است که حوزه نشر متعلق به خود ناشران است و ما خادم ناشران هستیم و طبیعتاً باید در حد مقدورات مان در خدمت آنها باشیم. ما به دنبال زدایش نگرش امنیتی و حراستی از حوزه نشر و ناشران هستیم. حمایت‌های نهادینه از ناشران از برنامه‌های وزارت ارشاد است.



این مقام مسئول در وزارت ارشاد تقویت قالب‌های نو و موثر در ویترین کتاب، فعال سازی نهادهای صنفی عرصه نشر را از پایه‌های معاهده دولت تدبیر و امید با صنف نشر اعلام کرد و گفت: دولت در حوزه کتاب نباید رقیب بخش خصوصی باشد ما باید مسیر را برای فعالیت بخش خصوصی و اجرای شفاف اصل 44 قانون اساسی هموار کنیم.


صالحی شفافیت و ایجاد رقابت در خرید کتاب از ناشران را از برنامه‌های اصلی خود در معاووت فرهنگی وزارت ارشاد ذکر کرد و یادآور شد: پاسخگویی شفاف و همراه با تعامل قانونی با مولفان، بازخوانی و اصلاح جدی روند نظارت بر کتاب و حرکت به سمت اصلاح قانون ممیزی کتاب ،توجه به حوزه‌های جدید به ویژه در عرصه نشر الکترونیک از دیگر برنامه‌های دولت تدبیر و امید است.


معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با یادآوری نکات برشمرده شده از سوی نمایندگان تشکل‌های نشر تاکید کرد: از یک سونگاه‌های سلیقه ای و انسدادگرایانه که در فرصتهایی حاکمیت داشته اند و از سوی دیگر شرایط سخت اقتصادی که بخش‌های مختلف نشر با آن روبرو هستند، وضعیت نشر را به حالتی عاجل تبدیل کرده است. البته این مسایل یک روزه قابل حل نیستند وباید همه ما و شما دست به دست هم دهیم و این مشکلات را حل کنیم.


صالحی از ناشران خواست که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را خانه خودشان بدانند سپس گفت: بخشی از مسایلی که مطرح شد مباحث حقوقی بود، بحث‌های پیرامون اصلاح قوانین و مقررات و تدوین قوانین تازه در حوزه کتاب. اینها نیازمند مطالعات وسیع است. ما در این خصوص نیازمند تشکیل یک کارگروه حقوقی هستیم.


وی سپس گفت: گروه دوم این مسایل به حوزه توزیع کتاب بر می‌گردد که ذیل آن هم بحث نمایشگاه کتاب تهران و سایر نمایشگاه‌ها جای می‌گیرد.



معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: موضوع سوم در زیرمجموعه تسهیلات حمایتی از صنعت نشر جای می‌گیرد. البته مساله خرید کتاب هم خودش می‌تواند یک حوزه باشد. حوزه پنجم هم بحث موضوعات مرتبط با تکریم ناشران و تسریع در امور نشر است. حوزه ششم نیز فضای دانشی نشر است که حداقل 10، 15 مساله اصلی در آن جای می‌گیرند.


این مقام مسئول در وزارت ارشاد سپس با بیان اینکه می‌توان گفت 80 درصد بحث نشر در این شش مقوله جای می‌گیرند، خطاب به ناشران گفت: قدم دوم این است که ذیل این موضوعات شش کارگروه مشترک از وزارت ارشاد و شما تشکیل شود. اعضای این کارگروه‌ها باید اولاً مشترک دوماً فعال و سوماً کاربلد باشند. مهم این است که کشتی در حال آسیب نشر را بتوانیم با هم نجات دهیم.


صالحی ادامه داد: اگر می‌پذیرید ما نمایندگان خود را در این شش کارگروه به شما معرفی می‌کنیم و شما هم با هر مکانسیمی که خودتان تشخیص می‌دهید، نمایندگان کاربلدتان را به این کارگروه‌ها معرفی کنید. البته باید یک وجدان جمعی بر عملکرد این کارگروه‌ها قضاوت کند.


معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین درباره غیبت علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در چهارمین نشست هم اندیشی تشکل‌های نشر با مسئولان این وزارتخانه توضیح داد: این جلسه که برنامه ریزی شده بود، آقای روحانی به آقای جنتی اعلام کرد که جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی امروز (سه شنبه 28 آبان) برگزار نخواهد شد بر همین اساس قرار بود آقای جنتی امروز به این جلسه بیایند اما من اطلاعی ندارم که چه شد که جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی امروز تشکیل شد؟


وی سخنانش را با بیان اینکه زیاد از حد از هم مچ گیری کرده ایم و دیگر بس است به پایان برد و خواستار همکاری تگاتنگ همکارانش در معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد با نمایندگان تشکل‌های نشر شد.


در این نشست همچنین عبدالحسین مختاباد عضو شورای شهر تهران نیز که در جلسه حضور داشت در سخنانی با بیان اینکه تهران باید به عنوان پایتخت فرهنگی و هنری آسیا در چند سال آینده خودش را نشان دهد از اینکه به گفته او تهران در حال از بین رفتن است، ابراز تاسف کرد و خواستار اقدام ناشران در خصوص این وضعیت نامطلوب فرهنگی برای پایتخت شد.


وی با اشاره به اقدامات شهرداری تهران در عرصه نشر و کتاب خطاب به ناشران گفت: شورای شهر تهران را خانه خودتان بدانید ما بدانیم که همکاری خوبی با وزارت ارشاد و معاونت فرهنگی آن داشته باشیم.



در ادامه این جلسه همچنین فرصت کوتاهی د راختیار چند نفر از ناشران حاضر در این جلسه قرار گرفت تا به بیان مشکلات خود بپردازند. محمد تقی عرفان پور مدیر مسئول نشر علوم دانشگاهی در بیان دغدغه خود گفت: 1.5 سال پیش به صورت تلفنی به ما اطلاع دادند که صلاحیت مدیر مسئول شما پس از 26 سال فعالیت، رد شده است ما هم اعلام کردیم اگر مشکل و مساله ای است چرا به صورت رسمی به ما اعلام نمی‌شود ضمن اینکه چه دلیلی برای این اتفاق وجود دارد ما که با شماره نشر 312 جزو اولین کسانی هستیمک که پروانه نشر دریافت کرده ایم و در طول این 26 سال در هیچ یک از مراجع قضائی، اداری و امنیتی هیچگونه پرونده تخلفی نداشته ایم، چرا باید با ما این گونه برخورد شود.


همچنین قلم‌چی مدیر مسئول نشر قلمچی در سخنانی با اشاره به تجارب خود از حضورش در نمایشگاه‌های کتب لندن و فرانکفورت از اینکه به گفته او ناشران ایرانی حضوری در کارهای آکادمیکی که در این قبیل نمایشگاه‌ها برگزار می‌شود، ندارند، ابراز تاسف کرد.


وی همچنین وضعیت ایران را در حوزه نشر خوب توصیف کرد و با استناد به شاخص‌های HDI مربوط به سازمان ملل متحد گفت: ما از کشور همسایه مان ترکیه در شاخص توسعه انسانی 20 نمره جلوتر هستیم در حالی که در سال 1980 ما 40 نمره از این کشور عقب بودیم. در شاخص آموزش نمره ما 707 است اما نمره ترکیه 606 است. همه اینها به مدد عقل و دانش و شعور جوانان کشورمان حاصل آمده و ما می‌توانیم این مسیر را از ترکیه و حتی مالزی پیشتر ببریم.


در این مراسم همچنین محمدتقی حق بین ناشر کتاب‌های کودک با اعلام اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیش از هزار میلیارد تومان سرمایه در موسساتی مانند موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی و موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر دارد خطاب به معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفت: شما به راحتی می‌توانید تنها طی سه ماه مشکل توزیع کتاب را در کشور با استفاده از این سرمایه حل کنید.


حق بین افزود: از بین این موسسات تنها موسسه خانه کتاب است که عملکرد آن برای ما کاملاً شفاف است و متاسفانه دو موسسه دیگر یعنی موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی و موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر نشر کتاب را کساد کرده اند.


همچنین جواهری مدیر انتشارات ابوعطا در سخنانی از درز بریده ای از کتاب‌های یک ناشر به بیرون از وزارت ارشاد و انتشار آن در یک رسانه ابراز تاسف کرد و گفت: این مسایل احساس امنیت ما را کاهش می‌دهد.


وی با اشاره به مشکلات مربوط به ممیزی کتاب و قیمت گذاری روی آن گفت: شرایط به گونه ای شده است که ما کتاب که چاپ می‌کنیم کتک می‌خوریم، چاپ نمی‌کنیم کتک می‌خوریم، قیمت می‌زنیم کتک می‌خوریم، قیمت نمی‌زنیم کتک می‌خوریم.



 همچنین نیابتی مدیر نشر ورجاوند با ارایه پیشنهادی برای گنجاندن درس کتابخوانی در مدارس این اقدام را در افزایش کتابخوانی در جامعه و به تبع آن فروش بیشتر کتاب‌های ناشران تاثیرگذار دانست.


وی همچنین خواستار رسیدگی به ممیزی دوباره و چند باره کتاب‌های ناشران برای ارایه در نمایشگاه‌های مختلف از سوی وزارت ارشاد شد.

پایگاه جامع علوم اطلاعات،منبع خبر:مهر-فرهنگ و ادب

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.